• Lorem ipsum

Het verschil tussen gold filled, gold plated en gold vermeil sieraden

10 Sep 2020
door Oh So HIP

Het verschil tussen gold filled, gold plated en gold vermeil sieraden - Goud is hartstikke hip, maar volledig gouden sieraden zijn duur en niet voor iedereen betaalbaar. Gelukkig zijn er tegenwoordig alternatieven, namelijk sieraden in gold plated, gold filled of gold vermeil. Deze sieraden zien er niet alleen mooi uit, ze zijn lief voor je portemonnee. Alle deze types sieraden hebben zijn niet volledig van goud, maar zijn gedeeltelijk van goud.  Wat is nu eigenlijk het verschil tussen gold filled, gold plated en gold vermeil.

Wat zijn gold filled sieraden?

Bij gold filled sieraden wordt er een dikke laag echt goud door hitte en druk met een ander materiaal gebonden. Meestal is dit andere materiaal brass, koper of sterling zilver. Door deze techniek ontstaat er een veel dikkere laag goud (in vergelijking met gold plated en gold vermeil sieraden) en het verschil met een volledig gouden sieraden is moeilijk te onderscheiden. De minimale dikte van het goud is 5% of 1/20 van het totale gewicht.
Anders dan de naam zijn gold filled sieraden geen sieraden die zijn opgevuld met goud. Het gaat om de dikke buitenlaag van 2 of 3 lagen goud.

Voordelen gold filled sieraden:

Na volledig gouden sieraden zijn gold filled sieraden een goede keuze. We hebben de fijne eigenschappen van gold filled sieraden voor je op een rijtje gezet:

 • Gold filled sieraden bevatten veel goud
 • Gold filled sieraden zijn betaalbaar doordat ze niet volledige van goud zijn, maar een basis van een ander metaal hebben
 • Gold filled sieraden gaan lang mee, door de dikke laag goud. Hierdoor slijten ze niet zo snel (mits op de juiste manier gebruikt)
 • Gold filled sieraden zijn hypoallergeen. Je hebt dan minder kans op een allergische reactie. Dit kan wel verschillen per gold filled sieraad. Chunky gold filled oorringen kun je misschien prima verdragen, maar je zou wel last kunnen krijgen van een fijn gold plated kettinkje. 

Kun je douchen met gold filled sieraden?

Ja, je kunt douchen met gold filled sieraden. Probeer wel contact met zeep te vermijden en let op of je sieraad volledig gold filled is en niet slechts een onderdeel van je sieraad. Ga je zwemmen in een zwembad of in de zee, doe je gold filled sieraden dan wel af. 
Ook bij het afwassen en schoonmaken raden wij aan je sieraden af te doen of plastic handschoenen te gebruiken om contact met zeep/schoonmaakmiddel te vermijden. 

Nadeel van gold filled sieraden

Gold filled sieraden bevatten een dikke laag goud en zijn ze duurder dan gold plated of vermeil sieraden. Vooralsnog zijn gold filled sieraden een stuk betaalbaarder dan ‘echt’ gouden sieraden.

Wat zijn gold plated sieraden?

Gold plated sieraden zijn vergulde sieraden. Er is een laagje goud over een basis metaal gegoten. Dit basismetaal kan bijvoorbeeld bestaan uit sterling zilver, brass of koper.

Voordelen gold plated sieraden

 • Gold plated sieraden hebben een luxe uitstraling en zien er uit als echt goud
 • Gold plated sieraden zijn betaalbaar waardoor het makkelijk is om af te wisselen met je sieraden. Draag je graag gouden sieraden volgens de laatste sieraden trends, dan zijn gold plated sieraden perfect voor jou. 

Nadelen van gold plated sieraden

Gold plated sieraden zijn, in vergelijking met gold filled sieraden, kwetsbaarder. Gold plated sieraden moet je voorzichtig behandelen. Douchen met gold plated sieraden is een bijvoorbeeld een no go. 

We hebben een blog over gold plated sieraden geschreven, waarin je onder andere kunt lezen hoe je je gold plated sieraden mooi kunt houden. 

Wat zijn gold vermeil sieraden?

Sieraden van gold vermeil zien er uit als echt goud maar zijn betaalbaar. Bij vermeil zit er een laagje goud over sterling zilver. Het verschil echter met gold plated sieraden is verschil in het basis materiaal waar het laagje goud overheen gaat. Bij gold plated sieraden kunnen er verschillende basismateriaal worden gebruikt. Bij vermeil sieraden is het basismateriaal altijd sterling zilver. Hierdoor is het voor mensen met een allergie vaak zeer goed verdraagbaar.

Voordelen van gold vermeil sieraden 

 • Gold vermeil sieraden zien er uit als echt goud
 • Gold vermeil sieraden hebben een basis van sterling zilver. Hierdoor zijn gold vermeil sieraden perfect voor mensen met een allergie. Bijna iedereen kan deze sieraden dragen.
 • Gold vermeil sieraden zijn betaalbaar. Hierdoor kun je gemakkelijk een aanvulling maken op je sieraden stash. 

Nadelen van gold vermeil sieraden

 • Gold vermeil sieraden zijn meestal duurder dan gold plated sieraden.
 • Gold vermeil sieraden hebben een dun laagje goud. Dit laagje goud kan slijten, dus het is van belang dat je gold vermeil sieraden goed verzorgd.

Lees in onze jewelry care hoe je zo lang mogelijk van je gold vermeil sieraden kunt genieten.

Bij Oh So Hip shop je gold plated sieraden. Daarnaast hebben wij ook gold filled en gold vermeil sieraden in de collectie Wil je meer weten over onze sieraden, mail ons dan.Reacties
fred
3 Mar 2023
heeft een algha 20 enige goud waarden?
vr gr f.horn
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »