• Lorem ipsum

Hoe verzorg je je oren na het schieten van gaatjes?

15 Feb 2022
door Oh So HIP

Hoe verzorg je je oren na het schieten van gaatjes? - Je hebt net oorbel gaatjes laten schieten of piercen. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk pronken met nieuwe oorbellen :-). Echter, je kunt niet zomaar andere oorbellen in je oren doen. Je zal toch echt even geduld moeten hebben. Het wondje in je oren moet tenslotte genezen. Het is daarom belangrijk dat je je nieuwe oorbel gaatjes goed verzorgd. Lees daarom alles wat je moet weten over het verzorgen van je nieuwe oorbel gaatjes. 

Let wel: Deze tips moeten niet gezien worden als medisch advies. Als je medische vragen hebt, contacteer dan je arts.

Waar kun je een gaatje in je oor laten schieten?

Er zijn onwijs veel plekken waar je een gaatje in je oor kunt laten schieten. Vroeger ging je naar de juwelier, maar tegenwoordig kun je bij een kleding boutique al gaatjes laten schieten. Als je een nieuw gaatje in je oor wilt laten schieten of piercen raden wij altijd aan om naar een shop te gaan waar ze veel ervaring hebben met oorbel gaatjes schieten of piercen. Natuurlijk is het belangrijk dat ze hygiënisch te werk gaan en de juiste materialen gebruiken. Check de ervaringen van mensen in je omgeving of bekijk reviews op internet. 

Hoe verzorg je je oren na het schieten van gaatjes?

Als je gaatjes heb laten schieten is het natuurlijk de bedoeling dat het wondje in je oor goed geneest. Het is belangrijk om daarbij een aantal zaken in acht te nemen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je minimaal 6 weken je zweerknopjes laat zitten en dat je het wondje goed verzorgd. We vertellen je hier graag meer over. 

Waarom moet je 6 weken zweerknopjes dragen?

In nieuwe oorbel gaatjes zitten zweerknopjes. Het is de bedoeling dat je deze zweerknopjes minstens 6 weken in je oren laat zitten (bij een gaatje in je kraakbeen is dit minstens 12 weken). Deze oorbelletjes hebben namelijk precies de juiste grote en het juiste materiaal zodat het wondje in je oor goed kan genezen en niet gaat zweren. Pas na 6 weken kun je de zweerknopjes vervangen door andere oorbellen.

Je gaatjes verzorgen na het schieten van oorbellen

  • Was altijd je handen voordat je je oorbel gaatjes gaat verzorgen.

  • Verzorg het wondje minstens 2 x per dag met een ontsmettend middel voor wondjes. Bij de drogist en apotheek kun je diverse middelen kopen die geschikt zijn voor wond- en huidontsmetting. Wondontsmetting die alleen uit alcohol bestaat raden we af. Dit kan het wondje uitdrogen. Gebruik hiervoor geen watje of wattenstaafje. Hierdoor zouden er pluisjes kunnen achterblijven op het wondje. Je kunt een tissue gebruiken of huid ontsmettende doekjes.

  • Vermijd zoveel mogelijk contact met haarspray en shampoo. Bij contact met deze producten, spoel het wondje met water en behandel het met een wond ontsmettend middel. Ga de eerste 6 weken ook niet naar het zwembad of de sauna. 

  • Zorg dat de achterkant van het zweerknopje niet te strak tegen je oor zit. 

Moet je draaien aan zweerknopjes?

Als je gaatjes in je oren liet schieten was altijd het advies om iedere dag je oorbellen een paar keer rond te draaien. Zo zouden de oorbellen niet vastgroeien in het gaatjes. Tegenwoordig wordt ook wel gezegd dit juist niet te doen, omdat je dan juist het wondje open houdt. Hou het advies aan van de plek waar je je gaatjes hebt laten schieten. Mocht het zo zijn dat zij je aanraden om je zweerknopje te draaien, draai dan alleen als het wondjes nat is, dus bij het schoonmaken. 

Kun je zwemmen met zweerknopjes

Heb je net oorbellen laten schieten en wil je gaan zwemmen? Ook hierover zijn de meningen verdeeld.
Een oorbel gaatje is een open wondje. Het is daarom misschien verstandig om de eerste 6 weken na het schieten van het gaatje het zwembad, maar ook de zee en meertjes te vermijden. Misschien is het dus raadzaam om geen gaatjes laten schieten vlak voordat je op vakantie gaat. 

Wil je toch graag af en toe wat baantjes trekken? Zorg er dan voor dat je na het zwemmen het wondje droogt maakt en goed verzorgd.

Hoe lang doen oren pijn na gaatje schieten?

Als alles goed verloopt dan doen je oren na het schieten van een gaatje enkele dagen pijn. Daarna moet het wel over zijn.

Welke oorbellen draag je na zweerknopjes?

Pas na 6 weken kun je de zweerknopjes vervangen door andere oorbellen. Bij een gaatje door het kraakbeen is dit 12 weken. 

Als de gaatjes in je oren genezen zijn dan kun je in principe alle oorbellen dragen die je wilt. Mits je niet allergisch bent natuurlijk. De meeste mensen kunnen sieraden van sterling zilver of stainless steel goed verdragen. Draag gedurende 6 maanden altijd oorbellen in de oren, anders kan het gaatje weer dichtgroeien. Kies niet direct voor grote zware oorbellen. Hiermee vergroot je dan kans op het inscheuren van de oorbel gaatjes. 

Welke oorbellen kun je dragen bij een allergie?

Heb je na het indoen van je oorbellen warme oorlellen, worden je oren rood, dik of beginnen ze te irriteren? De kans is dan heel groot dat je allergisch bent voor het materiaal waar deze oorbellen van zijn gemaakt. Er zijn veel sieraden op de markt waar een beetje nikkel in zit. Veel mensen zijn juist hier allergisch voor. Kies sieraden van stainless steel (roestvrij staal), sterling zilver, goud, titanium 

 

Heb je nog vragen over de verzorging van oorbel gaatjes? We helpen je graag. 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »