• Lorem ipsum

Alles over 925 sterling zilveren sieraden

4 Sep 2020
door Oh So HIP

Alles over 925 sterling zilveren sieraden - Sieraden worden gemaakt van verschillende materialen. Zo heb je bijvoorbeeld sieraden van goud, messing, stainless steel, gold plated sieraden en natuurlijk het populaire zilver. Bij Oh So HIP shop je een uitgebreide collectie van echt zilveren sieraden. Aangezien wij vaak vragen krijgen over onze zilveren sieraden hopen we je met dit blog iets meer informatie te kunnen geven over zilver en het onderhouden en reinigen van je zilveren sieraden.

Wat is zilver?

Zilver is een zacht buigzaam metaal dat gewonnen wordt uit de aardkorst. Zilver is eenvoudig te bewerken en is door de mooie glans altijd zeer in trek geweest. Naast gebruiksvoorwerpen is zilver een perfect metaal om sieraden mee te maken. 

Wat is 925 zilver?

Zilver is zeer geschikt om sieraden mee te maken, maar puur zilver is te zacht om mee te werken. Daarom wordt er aan puur zilver altijd een ander metaal toegevoegd om het zilver sterker te maken.

Het getal 925 in combinatie met zilver ben je waarschijnlijk wel eens tegengekomen. Dit is dan ook de meest gebruikte gehalte voor zilver. 925 Zilver geeft aan dat het zilver vermengd (legering) is met andere metalen. Vaak wordt hier koper voor gebruikt. Het getal 925 staat dan voor 92,5% zilver en 7,5% ander metaal. 

Wat is 925 sterling zilver

Vaak zie je bij 925 zilver ook de naam sterling staan of alleen sterling silver. Sterling zilver en 925 zilver zijn hetzelfde. Waar de naam sterling vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Sterling (Steorling) zou oud-Engels zijn voor ‘met een kleine ster’, verwijzend naar de zilveren munten die in Normandië voorzien werden met een ster. Er gaan ook verhalen dat sterling uit het Frans komt en is afgeleid van het woord ‘esterlin’, wat hard betekent.

Help, mijn zilveren sieraden worden zwart!

Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd verkleuren. Ze kunnen wat doffer of zelfs zwart worden. Dit komt door een chemische reactie die ontstaat door het contact van zilver met waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen.

Ook reageert zilver op de zuurgraad van je huid. De zuurgraad is bij iedereen verschillend en hangt ook weer af van je eetpatroon of eventueel medicijngebruik. 

Hoe kan ik mijn zilveren sieraden mooi houden?

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je zilveren sieraden raden wij je aan om deze met zorg te behandelen.

  • Het is belangrijk om al je zilveren sieraden af/uit te doen tijdens het douchen, zwemmen, koken (voedsel snijden/wassen), handen wassen en sporten.

  • Probeer contact met parfum, make-up, haarlak, (zonnebrand)crèmes en schoonmaakmiddelen zoveel mogelijk te vermijden. Laat je créme en parfum even 'intrekken' en doe voordat je je sieraden gaat dragen je make-up op. Draag plastic handschoenen als je gaat schoonmaken of afwassen.

  • Bewaar je sieraden niet in de badkamer en leg ze niet in de zon. De beste plek om je sieraden op te bergen als je ze niet draagt is in een donkere vochtvrije omgeving. Tip: bewaar je zilveren sieraden in het Oh So HIP sieraden doosje of zakje wat je bij je bestelling hebt gekregen.

  • Draag geen sieraden als je gaat slapen.

Rhodineren of E-coating van zilveren sieraden

Tegenwoordig worden veel zilveren sieraden bewerkt door een laagje rhodium over de sieraden aan te brengen. Hierdoor worden zilveren sieraden niet alleen sterker, maar zo blijven de sieraden mooi van kleur en glans. De kleur van het zilver wordt zelfs vaak iets 'witter dan oorspronkelijk waardoor ze dezelfde uitstraling als witgoud krijgen. Ook kunnen zilveren sieraden worden afgewerkt met een E-Coat. Hierdoor wordt de levensduur van je sieraden verlengd. Het nadeel van deze methodes is dat het zilver zijn oorspronkelijke uitstraling verliest.

Hoe kan ik mijn zilveren sieraden schoonmaken?

Ondanks je goede zorgen kan het gebeuren dat je zilveren sieraden dof of zwart worden. Gelukkig is dit meestal eenvoudig op te lossen, maar pas op hoe je je sieraad schoonmaakt. Er bestaan simpelen trucjes om je zilveren sieraden te reinigen zoals poetsen met tandpasta, baking soda of laten weken in een bakje met aluminium folie. Wij raden die af! Dit soort methodes kunnen je zilveren sieraden op den duur beschadigen. 

Bij de meeste drogisterijen en supermarkten kun je zilverpoets kopen om je sieraden te poetsen. Doe hier een beetje van op een zachte droge doek en wrijf zachtjes over het sieraad. Doe dit echter nooit bij sterling zilveren sieraden die een rhodium plating hebben. Zilverpoets tast namelijk de plating aan.
Wat wij zelf fijn vinden werken is een zilverpoets doekje. Je hoeft dan alleen maar zachtjes over het zilveren sieraad te wrijven om hem weer te laten glansen. Je koopt deze doekjes bij de juwelier. Let op: gooi dit doekje nooit in de was, anders verliest het zijn werking.

Kun je allergisch zijn voor zilveren sieraden?

Ja, je kunt zeker allergisch zijn voor zilveren sieraden. Je huid kan gaan irriteren, je oren kunnen gaan opzwellen en je sieraad kan verkleuren (niet te verwarren met het zwart worden van zilver zoals hierboven beschreven). Heel vervelend natuurlijk, maar meestal komt het door het beetje koper in sterling zilveren sieraden en niet door het zilver zelf. Een rhodium plating zou hiertegen kunnen helpen.

Heb je nog vragen/aanvullingen over de 925 sterling zilveren sieraden van Oh So HIP of over 925 sterling zilveren sieraden in het algemeen? Neem dan contact met ons op. 

 

 
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »