• Lorem ipsum

Alles wat je altijd al wilde weten over zilveren sieraden

29 Jun 2020
door Oh So HIP

Wat is zilver?

Zilver is een zacht buigzaam metaal dat gewonnen wordt uit de aardkorst. Zilver is eenvoudig te bewerken en is door de mooie glans altijd zeer in trek geweest. Naast gebruiksvoorwerpen is zilver perfect metaal om sieraden mee te maken. 

 

Wat is 925 zilver?

Het getal 925 in combinatie met zilver ben je waarschijnlijk wel eens tegengekomen. Dit is dan ook de meest gebruikte gehalte voor zilver. 925 Zilver geeft aan dat het zilver vermengd (legering) is met andere metalen. Puur zilver is namelijk te zacht om mee te werken. Daarom wordt er aan puur zilver altijd een ander metaal toegevoegd, meestal koper, om het zilver sterker te maken. Het getal 925 staat dan voor 92,5% zilver en 7,5% ander metaal. 

 

Sterling zilver

Vaak zie je bij 925 zilver ook de naam Sterling staan of alleen sterling silver. Sterling zilver en 925 zilver zijn hetzelfde. Waar de naam Sterling vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Sterling (Steorling) zou oud-Engels zijn voor ‘met een kleine ster’, verwijzend naar de zilveren munten die in Normandië voorzien werden met een ster. Er gaan ook verhalen dat Sterling uit het Frans komt en is afgeleid van het woord ‘esterlin’, wat hard betekent.

 

Help, mijn zilveren sieraden worden zwart!

Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd wat doffer of zelfs zwart worden. Dit komt door een chemische reactie die ontstaat door het contact van zilver met waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen.
Ook reageert zilver op de zuurgraad van je huid. De zuurgraad is bij iedereen verschillend en hangt ook weer af van je eetpatroon of eventueel medicijngebruik. 

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je zilveren sieraden raden wij je aan om deze met zorg te behandelen. Het is belangrijk om al je zilveren sieraden af/uit te doen tijdens het slapen, douchen, zwemmen, koken (voedsel snijden/wassen), handen wassen en sporten. Probeer contact met parfum, make-up, haarlak en crèmes zoveel mogelijk te vermijden. Bewaar je sieraden niet in de badkamer en leg ze niet in de zon. De beste plek om je sieraden op te bergen als je ze niet draagt is in een donkere vochtvrije omgeving. 

 

Tegenwoordig worden veel zilveren sieraden bewerkt door een laagje rhodium over de sieraden aan te brengen. Hierdoor worden de zilveren sieraden niet alleen sterker, maar ze blijven de sieraden mooi van kleur en glans, maar zijn ze zelfs vaak iets 'witter dan oorspronkelijk.

 

Hoe kan ik mijn zilveren sieraden reinigen?

Ondanks je goede zorgen kan het gewoon gebeuren dat je zilveren sieraden dof of zwart worden. Gelukkig is dit meestal eenvoudig op te lossen, maar pas op hoe je je sieraad schoonmaakt. Bij de meeste drogisterijen en supermarkten kun je zilverpoets kopen om je sieraden te poetsen. Ook zijn er simpele trucjes als reiningen met tandpasta die je sieraad weer laten glanzen. Echter dit kan je zilveren sieraden beschadigen en raden wij dan ook af!
Het meest veilige is in onze ogen een zilverpoets doekje. Je hoeft dan alleen maar over het sieraad te wrijven om hem weer te laten glansen. Je koopt deze doekjes bij de juwelier. Let op: gooi dit doekje nooit in de was, anders verliest het zijn werking.

Heb je nog vragen/aanvullingen over de zilveren sieraden van Oh So HIP of over zilveren sieraden in het algemeen? Neem dan contact met ons op. 

 

 
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »